Škola klinické neurofyziologie 2011

Vážení HuBraMáci,

v rámci sjezdu klinické neurofyiologie v roce 2011 se již podruhé konala Škola neurofyziologie, která obsahovala jako jedno z témat funkční zobrazení mozku. V roce 2010 v Praze se toho tématu ujali Petr Hluštík a Robert Jech a zaměřili se na základní principy fMRI a možnosti klinického využití, zejména v souvilosti s předoperačním mapováním. V roce 2011 v Brně jsme se pokusili navázat na předchozí ročník tématickým rozšířením a zařazením pokročilejších témat v oblasti fMRI, která by na předchozí ročník navázala. Petr Marusič představil multimodalitní zobrazovací přístupy v epileptologii a Michal Mikl (tedy moje maličkost) některá pokročilá témata v oblasti fMRI (např. specifika event-related designu, fMRI konektivitu atd.). Jak je zřejmé, všihcni "lektoři" pocházejíz  našich HuBraMáckých řad a je naší snahou, aby HuBraM na budoucích neurofyziologických sjezdech převzal oblast neurozobrazování a funkčního mapování mozku pod svoji záštitu a koordinaci a spolpodílel se i na realiozaci dalších vzdělávacích aktivit. Budeme proto rádi za výpomoc s prosazováním této myšlenky, podnětné komentáře a aktivní zapojení zkušenějších členů, kteří mohou nabídnout zajímavá témata.

Protože jedním z cílů HuBraMu je i edukační činnost, chtěli bychom různé materiály ze vzdělávacích akcí zveřejňovat pro všechny členy. Proto zde již nějakou dobu můžete nalézt pod správcem souborů ve složce users/Škola klinické neurofyziologie/2011 prezentaci Pokročilé přístupy ve funkčním MRI, fMRI konektivita.pdf. Snad se čase podaří nahrát i další prezentace z roku 2011 a 2010. Vzhledem k tomu, že mnozí o přítomnosti tohoto souboru doposud pravděpodobně ani nevěděli, slouží tento příspěvek i jako určitá reklama a je zde uveden přímý odkaz.

PřílohaDatumVelikost
File Pokročilé přístupy ve funkčním MRI, fMRI konektivita
Stručný souhrn základních principů fMRI Pokročilá témata - Event-related desing a jeho specifika - Kontrasty - Modelování hemodnamické odezvy - Typy inference Funkční a efektivní konektivita ve fMRI
31/12/11 5:02 pm1.98 MB